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US. Department 1200 New Jersey Avenue SE
ofTranEportation Washington DC 20590

Pipeline and Hazardous Materials
Safety Administration

DEC ¢ 4 2014

Mr. Timothy L. Stipcak
Pitt Ohio

15 27" Street
Pittsburgh, PA 15222

Ref. No. 14-0154
Dear Mr. Stipcak:

This is a response to your July 22, 2014 letter requesting clarification of the carrier
requirements for shipping papers under the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR
Parts 171-180). In your incoming letter, you describe a scenario wherein a company driver
picks up a hazardous materials (hazmat) shipment with a complete shipping paper, including
the shipper’s certification required by § 172.204, and returns to a local terminal operated by
the company. The shipping paper and certification (i.e., the original freight bill) is scanned at
the terminal for retention purposes and a new freight bill is created that includes all shipping
paper information except for the shipper’s certification. A different driver from the company
is then given the freight bill for final delivery of the hazmat to the shipper’s customer. Your
questions are paraphrased and answered below.

Q1. Section 177.817(a) requires that a subsequent carrier may not transport a hazmat
unless it is accompanied by a shipping paper prepared in accordance with Part 172 of
the HMR, except for the shipper’s certification under § 172.204. How does a carrier
determine if it is the initial carrier or a subsequent carrier in order to determine if a
shipper’s certification is required on the shipping paper?

Al. The term “subsequent carrier” is not defined in the HMR. The carrier accepting
the hazmat offered by the shipper is considered the initial carrier. Regarding the
scenario you describe, provided the shipper’s certification was on the shipping paper
offered to the initial carrier it would not be required on any subsequent documents
created for that shipment. This would include a document such as a freight bill
created at a carrier’s terminal, provided the recordkeeping requirements applicable to a
carrier are met, in accordance with § 177.817(f).

Q2. How does a roadside inspector determine at the time of inspection if the carrier is
the initial or subsequent carrier, and the applicability of the requirement to have a
shipper certification present on the shipping paper at the time of inspection?



A2. The HMR does not specify procedures for roadside inspections. For further
information on inspections conducted by the Pipeline and Hazardous Materials Safety
Administration, please see 49 CFR 107.305.

Q3. If the initial carrier (accepting the hazmat) and the subsequent driver (delivering
the hazmat) are the same company, is the subsequent driver required to have a

shipper’s certification on the shipping paper?

A3. No. See Al. Additionally, we have enclosed a previous interpretation (Ref. No.
97-0077) that further discusses this issue.

I hope this information is helpful. If you have any more questions, please do not hesitate to
contact this office.

Sincerely,

Acting Chief, Standards Development
Standards and Rulemaking Division
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Ms. Carrie Taranta

Hazardous Materials Manager
Jevic Transportation, Inc.
Post Office Box 5157
Delanco, NJ 08075

Dear Ms. Taranta:

This is in response to your letter of March 24, 1997, requesting clarification on shipping
paper provisions under the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR parts 171-
180). You state that your company picks up hazardous materials nationwide. Each
original bill of lading has a shipper’s certification present. The original bill of lading is
imaged into a mainframe and a delivery receipt is cut for the next portion of movement;
this delivery receipt does not have a shipper’s certification. You ask whether the delivery

receipt containing all the required information except for the shipper’s certification is
authorized.

The answer is yes. Each person who offers a hazardous material for transportation must
certify that the material is offered for transportation in accordance with the HMR by printing
and signing one of the shipper’s certification provided in § 172.204. Each carrier must
maintain the certification showing that the shipment accepted was prepared in accordance
with the HMR. However, nothing in the HMR requires that the shipper’s certification must
be on any subsequent paperwork cut for that shipment. As you stated, § 177.817 requires
that each hazardous material must be accompanied by a shipping paper that is prepared in

accordance with §§ 172.200, 172.201, 172.202 and 172.203. The shipper’s certification is
required by § 172.204.

I hope this information is helpful.

Sincerely,
I - )
DelmerF. Billings

Chief, Regulations Development
Office of Hazardous Materials Standards
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July 22,2014

U.S. Department of Transportation

Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration
East Building, 2nd Floor

Mail Stop: E21-317

1200 New Jersey Ave., SE

Washington, DC 20590

RE: Letter of Interpretation
Dear Magdy El-Sibaie, Associate Administrator for Hazardous Materials Safety:

I respectfully request a letter of interpretation regarding the following questions and scenario as
they relate to 49 CFR Sections 177.817 — shipping papers and 172.204—shipper certification.

Question 1: Pursuant to Section 177.817(a) “A subsequent carrier may not transport a
hazardous material unless it is accompanied by a shipping paper prepared in accordance with
part 172 of this subchapter, except for §172.204, which is not required”. How does the carrier or
driver determine if he/she is the initial carrier or subsequent carrier, and the applicability of the
exception in Section 172.204 to have a shipper certification present on the shipping paper?

Question 2: In relation to the above, how does a roadside inspector determine at the time of
inspection if the carrier at hand is the initial carrier or subsequent carrier, and the applicability of
the exception in Section 172.204 to have a shipper certification present on the shipping?

Question 3: Pursuant to Section 177.817(a) “A person may not accept a hazardous material for
transportation or transport a hazardous material by highway unless that person has received a
shipping paper prepared in accordance with part 172 of this subchapter or the material is
excepted from shipping paper requirements under this subchapter. A subsequent carrier may not
transport a hazardous material unless it is accompanied by a shipping paper prepared in
accordance with part 172 of this subchapter, except for §172.204, which is not required.” If the
person and subsequent carrier work for the same company, is the subsequent driver required to
have a shipper certification on the shipping paper?

Scenario: A Pitt Ohio driver based out of Harrisburg, PA picks up a hazardous material
shipment from a shipper destined for Columbus, OH on a properly completed shipping paper
which includes a signed shipper certification. The driver returns to his/her local terminal. That
original shipping paper is then scanned into an imaging system for retention purposes and a
freight bill is created for delivery purposes. The freight bill includes all of the information on the
original bill of lading, with the exception of the shipper certification. The Pitt Ohio Columbus,
OH local driver is then given the freight bill to which he/she makes the final delivery on to the
local customer. That signed freight bill is then uploaded into the imaging system under the same
tracking number as the original bill of lading.
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In the above scenario, it is my interpretation of the regulation that the freight bill created by the
carrier from the original shipping paper does not need to have a shipper certification on it, due to
the fact that the original shipping paper had a shipper certification, and it is on file and available
upon request or during a facility review. Is my reading of the regulation correct?

[ appreciate you taking the time to review and answer the above questions and scenario for
clarification. If you need any further clarification on the above questions or scenario please do
not hesitate to contact me at 1-800-366-7488 extension 6311.

Timofhy L. Stipcak, Manager
Safety and Risk Management



